e-smokerIk heb geen flauw benul van de prijs van boter, kaas en eieren. Zolang bruin het trekt en mijn maag schreeuwt, schaf ik gewoon aan. Dit zou ons tot de bedelstaf kunnen brengen, maar gelukkig is daar mijn man: Ben weet van wanten op het gebied van budgettering en wint terug wat ik achteloos verbras.

Zo is bijvoorbeeld onze rookverslaving duidelijk minder begrotelijk geworden.  Niet omdat we zijn gestopt – dat is een volgende fase – maar omdat we zijn overgestapt op e-smokers. Je loopt of zit volkomen voor lul met dit elektronische staaltje vernuft, maar het scheelt wel in de kosten. De vloeistofampullen  – mét nicotine, maar zonder teer en andere rommel – zijn een stuk goedkoper dan tabaksbladeren in welke vorm dan ook . Maar voor de echte centennaaier loopt de besparing nog verder op. Ben behoort tot die categorie en schrikt daarom niet terug voor een staaltje huisvlijt. Dat werkt zo: in de rookpijpjes zit een soort watje dat de vloeibare nicotine omhoog moet zuigen, richting luchtpijp. Dat wattenschijfje moet af en toe vervangen worden. Je kunt via internet voor een paar euro een zak vol bestellen, maar manlief houdt dat geld liever in zijn zak. En dat kan, als je bereid bent de wattenconstructie zelf te vervaardigen. Dat valt niet mee, heb ik gezien. Ik had de benodigde onderdeeltjes binnen een paar seconden al in een vlaag van woede door de kamer gemept, maar Ben heeft een engelengeduld en weet inmiddels van de hoed en de rand. Weer een paar euro winst.

Op dat moment verschijn ik weer in beeld. Om de uitgespaarde centen op een passende manier uit te geven, bij voorkeur tijdens de uitverkoop. En eigenlijk ben je dan ook bezig met geld verdienen. Vijftig procent korting, zestig procent korting en als je maar lang genoeg wacht zelfs zeventig procent … Wat bespaar ik daarmee een geld! Wekenlang liggen de kansen om te verdienen gewoon op straat. En daar ben ik dus te vinden: in de vele winkelharten die ons land rijk is, opgejaagd door koopdrift en met dollartekens in de ogen. Sorry daarvoor.