In Wijchen woont een meneer die zich vreselijk heeft opgewonden over mijn column over verrassingsvakanties in Griekenland. In een kleine 400 woorden vertelde ik dat ik met dat concept absoluut niet uit de voeten kan. Meneer liet in niet mis te verstane bewoordingen weten dat hij na het lezen van ‘al dit gebazel helemaal met een bakkes vol tanden’ zat. Het onderwerp van de column lag hem duidelijk niet heel na aan het hart. Meneer raadde me na een driftig ‘Oh My God’ bovendien van harte aan om ‘iets zinnigs’ te gaan doen, bijvoorbeeld een krantenwijk nemen, mantelzorger worden of op weg gaan naar een pelgrimsoord. Als vierde optie noemde hij het zoeken naar bewijs voor de Big Bang Theory.

Ik was nogal verbaasd. Wie was deze man? Waarom was hij niet na drie zinnen gestopt met lezen? Wat bewoog hem om zo enorm fel van leer te trekken? En waarom voelde hij zich geroepen voor mij te bepalen wat ‘iets zinnigs’ is?

Op Google vond ik een paar verwijzingen naar meneer en hij leek eigenlijk best een prettig mens: avontuurlijk, ondernemend, sportief en mantelzorger met een zware taak, die hij met hart en ziel invult. Vooral dat laatste kan een enorme druk op een mens leggen. En dan blaas je misschien even lekker stoom af door redeloos te tieren tegen een suf columnistje dat ogenschijnlijk maar één zorg in haar leven heeft. Maar meneer: ook ik heb grotere zorgen dan het feit dat ik niet geschikt ben voor verrassingsvakanties. Net als iedereen draag ik kruizen mee in het leven. Echt: ik weet hoe zwaar het bestaan op je schouders kan drukken. En dat je dus af en toe de demonen uit je hoofd moet verjagen. Ik ga daarvoor niet naar Santiago de Compostella en ik ga ook geen tirades houden tegen onbekende mensen. Wat mij wél helpt, is een luchtig stukje schrijven. En dat blijf ik dus doen. Maar deze keer sluit ik – op uitdrukkelijk verzoek – wel graag af met iets zinnigs: laten we elkaar niet beoordelen op één tirade of op één stukje tekst. Meneer is meer dan zijn woede en ik ben meer dan een bazelend schrijfstertje.

Ik wens de Wijchense meneer en de geweldige jongeman voor wie hij zorgt alle kracht en zoveel mogelijk gezondheid!