ReddyIk ben net wezen lunchen met een vriendin. Was erg leuk. Kom thuis en tref mijn man aan die net onze houten vloer in de olie heeft gezet. Dat is zo mogelijk nog leuker. Omdat hij net zit uit te puffen met een kopje koffie schuif ik even bij hem aan. We babbelen wat onzin heen en weer en ondertussen pluk ik wat folders van tafel, waaronder een van Reddy. Reddy zit in de olie, niet voor vloeren, maar om mee te bakken, braden en koken. Prima, ook Reddy heeft recht op een inkomen. Dat inkomen mag nog wel wat groeien, moeten ze hebben gedacht. Dus werd er een actie bedacht en een foldertje ontworpen.

Als ik een fles Reddy aanschaf en een bonneke invul, krijg ik het aankoopbedrag terug. Moet ik wel even kiezen uit drie producten: Reddy Bakken & Braden, Reddy Koken en Bakken of Reddy Zoete Keuken. Die laatste kun je bijvoorbeeld gebruiken als je een cake wilt bakken. Dat wil ik nooit, want een cake moet opgegeten worden en daar ben ik bovenmatig goed in. Terwijl de brandblaren nog op m’n tong staan, heeft de cake zich al moeiteloos en vastberaden op mijn heupen weten te nestelen: die gaat daar nooit meer weg.

De toelichting bij deze variant doet dus voor mij ab-so-luut niet ter zake, maar heeft me inmiddels wel al een uur in zijn greep. Er staat namelijk: ‘Natuurlijke zoete smaak’. Reddy vond dat zelf een beetje wazig, en terecht. Daarom is er een sterretje bij geplaatst. Dat sterretje verwijst dan weer naar de uitleg op de toelichting. Ik ben geen voorstander van spoorzoeken in een tekst, maar kon me natuurlijk niet inhouden. Dus, vooruit, lezen maar weer: ‘Dankzij de speciale samenstelling van de oliën i.v.m. zonnebloemolie’. Ik moet hier een tijdje intellectueel op kauwen en het blijkt een taai stukje te zijn. Alles bij elkaar is de boodschap: Reddy Zoete Keuken heeft een natuurlijke zoete smaak dankzij de speciale samenstelling van oliën in verband met zonnebloemolie. In verband met zonnebloemolie?!?

We zijn nu een uur verder. In dat uur heeft mijn man zinvolle dingen gedaan, terwijl ik me 60 minuten lang loop af te vragen wat Reddy me nu had willen zeggen. Reddy weet het zelf ook niet, denk ik. Die dachten gewoon: ‘Daar moet nog wat tekst, maakt niet uit wat. Laat iemand in godsnaam die leegte opvullen.’

Dat is gelukt, maar er stáát niks, in die zin. Of wel, beste Reddy?!?