We trakteren onszelf af en toe op een weekendje weg. Huizenruil met mijn schoonouders is een beproefd en uitstekend concept: zij passen in ons huis op de kinderen, meneer en mevrouw Ipscript trekken richting Achterhoek, even terug naar onze wortels. Dat blijkt ook een uitstekende remedie tegen onzekerheden over je looks.

Ondanks dat we allebei wat eenkennig van aard zijn, scoorden we daar binnen twaalf uur een fijne nieuwe vriend: Rick. Deze 17-jarige werkt achter de sigarettenbalie van de plaatselijke Appie Heijn en heeft zichzelf onsterfelijk gemaakt toen ik daar een week na mijn 40e verjaardag een pakje sigaretten aan wilde schaffen.

Hij overhandigde me braaf het gevraagde pakje Kent menthol, maar stelde daarbij DE vraag: ‘Bent u 16?’. Ik verstond ‘m niet…. en de tweede keer nog niet… Bij de derde keer begreep ik eindelijk wat hij vroeg, maar bleef hem als een vis op het droge – naar ademhappend en met uitpuilende ogen – aanstaren. Ik zeg: ‘Ik ben veertig!’ Vervolgens, bij het afrekenen, en net weer enigszins bij zinnen, vroeg ik hem of hij dat verplicht aan iedereen moest vragen. Zonder blikken of blozen antwoordde hij: ‘Alleen als ik twijfel.’ Hij zal meneer Ipscript wel een hele vieze, oude man heb gevonden met dat jonge ding aan zijn zijde 😉

Tip: ik heb Rick wijselijk niet gewezen op de noodzaak tot het aanmeten van een bril. De Albert Heijn in Groenlo is dagelijks geopend, op zondag van 16.00 – 19.00 uur. Dames: grijp je kans!