OorIk weet het niet precies, maar ik denk dat een foetus van 20 weken al kan horen. Je drijft knus, maar ietwat verveeld in de baarmoeder rond en op een dag hoor je de bromstem van je vader, de zachtere stem van je moeder en die irritante tinkelbal die ze op haar buik heeft hangen. Een maand of wat later word je naar buiten gedreven, rechtstreeks een enorme herrie in. De demping en het vetlaagje van mams baarmoeder en buik zijn ineens verdwenen en de wereld stroomt rechtstreeks je gehoorgang in.

Dat houdt voorlopig niet op ook. De gemiddelde mens hoort en luistert al vóór hij zichtbaar is en blijft dat tot op hoge leeftijd doen. Behalve dan de mensjes die het ongeluk hebben om doof geboren te worden. En de mensen die helaas een hersenvliesontsteking oplopen en daar hun gehoor mee verliezen. Dan zijn er nog de lijders aan het syndroom van Usher, voor hen houdt het geluid op een kwade dag ook op. En natuurlijk zijn er degenen die nooit die hoge leeftijd bereiken, door ziekte of een ongeluk. Maar verder: iedereen hoort en luistert minstens zeventig jaar dat het een lieve lust is.

En nou zie ik op Facebook een cursus Luisteren langskomen. Daar word je toch helemaal niet goed van?!? Dan ga je twee dagen in groepsverband leren luisteren. Voor het zachte prijsje van € 1500,-. Exclusief btw natuurlijk, dus je kunt ruim € 1800,- aftikken. Daar is wel twee keer een lunch bij inbegrepen. Nou, dat moet wel een enorm feestmaal zijn! Vliegen ze daar een chef-kok voor in, of zo?

Natuurlijk, er zijn mensen die wél horen, maar níet luisteren. Heel hinderlijk. Maar die lui hebben daar zelf weinig last van, hoor. Die vinden dat ze uitstekend functioneren en dat ‘de ander’ zich maar moet aanpassen. Die gaan écht de poeplap niet trekken om een niet bestaand probleem te tackelen. Ik gun de mevrouw die de training verzorgt alle goeds van de wereld, maar bij mij zal ze geen gehoor vinden. Om over daadwerkelijk luisteren maar te zwijgen …