ZittenAnno 2015 is het not done om te zitten. Met dit nieuwe gezichtspunt gooien kranten en tijdschriften je ongeveer dood. Mogelijk komt dat omdat de wetenschap twee zekerheden overboord heeft moeten gooien en nu wanhopig naar vervangende middelen zoekt om de mensheid te onderdrukken.

De geleerden verloren het pressiemiddel van de schijf van vijf: al dat melk drinken en kaas eten blijkt helemaal niet zo goed. En depressieve mensen die al decennialang tegen heug en meug buiten rondjes rennen tegen de somberheid kunnen daar per direct mee stoppen: beweging helpt niet aantoonbaar tegen stemmingswisselingen. Die beide jukken kunnen we dus van ons af gooien: melk en kaas kun je gewoon aan de kant schuiven als je er kokhalsneigingen van krijgt en je mag daarnaast lekker op je krent blijven zitten, hoe somber je ook bent.

Oeps, nee: toch niet! Want zitten is het nieuwe roken. En roken staat voorlopig nog te boek als slecht. Zitten is dus verwerpelijk, tenminste als je het te veel en te lang doet. We moeten verplicht ieder half uur een ommetje verzinnen. Even een kopje koffie halen, ook als je geen dorst hebt. Of de was aan de lijn hangen, zelfs als het regent. En regelmatig documenten printen, hoeveel bomen daarvoor ook gerooid moeten worden. Of even een loopje naar de supermarkt, voor een boodschap die best kan wachten.

Ik voorzie grote problemen voor de nabije toekomst. Werkgevers zullen constant hun medewerkers kwijt zijn en kinderen zoeken voortdurend brullend van angst naar hun ouders. En zie de niet-zittenden maar eens terug te vinden. Dat is een onhaalbare taak, maar we móeten hem uitvoeren. Al was het maar om zélf even niet te zitten. Want zitten is het nieuwe roken en dus catastrofaal.