Beeldeigenaar onbekend; bron: internet, gelabeld voor hergebruik.

Beeld: via internet, gelabeld voor hergebruik.

Blauwe eyeliner zorgt voor een minder vermoeide blik, las ik laatst ergens. Dus liep ik vrijdag even binnen bij de Hema in Nijmegen. Met het wondermiddel ferm in de knuist geklemd, sloot ik aan in de rij bij de kassa. Ik was nummertje 3. De cassière had al haar aandacht nodig voor klant 1, want die had een klein probleempje.

De wachtende mens moet wat, dus ik scande de omgeving af. Achter de kassa hing een aankondiging dat de vierde klant in de rij een gratis kopje koffie kreeg. En laat die nou nét op dat moment achter mij aansluiten. Ik hoorde haar tegen haar man zeggen dat het ‘bakkie leut’ binnen was, maar haar toon verraadde dat ze er niet zelf over zou beginnen. ‘Zal ik even rondtoeteren dat u nummer 4 bent?’, vroeg ik haar. Maar hoe Nederlands ze ook was, ze zag af van de gratis aanbieding.

En hóp: de rij verschoof. De mevrouw voor mij was aan de beurt, een keurige dame van rond de 60. Anders dan mijn achterligger zag zij dat gratis kopje koffie wél zitten. Ze meldde dat ze nummer 4 in de rij was geweest en dus recht had op een gratis kopje koffie. De cassière kon haar dat echter niet aanbieden, want ze ‘had het niet gezien’. Mevrouw was daar niet blij mee; ze vertrok zónder de groet van het kassa-meisje te beantwoorden, maar mét een lang gezicht. En toen was ik aan de beurt.

Terwijl de financiële afhandeling van mijn anti-vermoeidheidsaankoop werd verricht, zei ik het kassa-meisje dat het misschien handiger was geweest om die mevrouw wél de tegoedbon te geven. Nu was er een klant ontevreden, wat nu juist níet de bedoeling is van de nieuwe regel. De cassière was alleraardigst en antwoordde dat ze niet gezien had dat die mevrouw vierde was. De regel is dus eigenlijk: als onze medewerkers zien dat u vierde bent, krijgt u een kop koffie; zien zij het niet, dan beschouwt de Hema de klant als leugenaar. Ik legde het meisje, echt een lieve griet en hartstikke jong, uit dat de regel op die manier contra-productief werkt. Zij kwam toen, opnieuw bijzonder vriendelijk, terug met: ik maak de regels niet. Waaruit ik dan weer opmaak, dat cassières een bepaald quotum toebedeeld krijgen. Als ze te veel tegoedbonnen uitreiken, krijgen ze achter de schermen patsen van de manager, die snerpend gilt: ‘Heb je echt gezien, dat al die mensen nummer vier waren?!? Pats! En waarom heb je dan geen extra kassa-dame opgeroepen? Pats! Het meisje pruttelt dan (stel ik me zo voor), dat ze een klant met een probleem hielp en daarom niet als Arendsoog de lengte van de rij in de gaten kon houden. Pats!

De les die de Hema-klant hieruit kan trekken: brul als een bezetene als u als vierde aansluit in de rij. Want niet gezien, is niet gedronken. De blauwe eyeliner ten spijt: ik ging vermoeider weg dan ik kwam.