vuurwerkMijn buurvrouw heeft het nog niet zo slecht bekeken. Die slaat die hele jaarwisseling ieder jaar opnieuw over. Ze vertrekt, dit is een schatting, rond een uur of tien naar boven, duwt herriestoppers in haar gehoorgang, leest nog een paar bladzijden en gaat onder zeil. Mogelijk wordt ze nog half wakker als het vuurwerk om 0.00 uur in alle hevigheid losbarst, maar het kan goed zijn dat die hele onderneming volledig aan haar voorbij gaat.

Waarom, o waarom, doe ik niet wat zij doet? Om half elf was ik al hevig aan het knikkebollen en verscheen er een fata morgana van een wuivend bed voor mijn geestesoog: ‘Kom maar meiske, ga maar lekker liggen.’  Maar denk maar niet dat ik gehoor gaf aan die lokroep. Ook dit jaar vond ik weer dat de jaarwisseling niet zonder mijn aanwezigheid kon. Zonder mij geen feest! Daar klopt natuurlijk geen ene bal van. Want welke toegevoegde waarde heeft een vrouw die omvalt van de moeheid? Die geen enkele lol beleeft aan oliebollen? Die niet houdt van pimpelen? En eerlijk gezegd ook niet zo dol is op vuurwerk? Een voorzichtige gissing: de toegevoegde waarde van deze menssoort grenst aan nul. Dat heeft mijn buurvrouw – een vergelijkbaar type, al ken ik haar waardering voor oliebollen niet – goed gezien.  De feestelijke avond zelf, en de overgang naar de nieuwe dag waren dus een soort van marteling. En die stopte niet toen de herrie verstomde. Nee, toen het buiten rustig werd, ging ik nog even een ommetje maken. Met twee honden die stijf stonden van de zenuwen, maar wel te kampen hadden met een mudvolle endeldarm en blaas. Daarna kon ik dan eindelijk naar bed, maar wél in de wetenschap dat de eerste dag van het nieuwe jaar opnieuw gevuld zou zijn met zaken die mij onwelgevallig zijn: een keuken en woonkamer die uitpuilen van feestelijke restanten, de plicht om vuurwerkresten bijeen te vegen en een bonkend hoofd door slaapgebrek.

Die dag is inmiddels aangebroken en laat ik die – ondanks al mijn ellende – positief beginnen: het zit er weer op voor dit jaar. Nog 364 dagen van ‘op tijd naar bed, lekker vroeg wakker’ voor ik deze exercitie opnieuw mag uitvoeren.  Ik wens iedereen een heel gelukkig en gezond 2014!