Over de geneugten en de obstakels van de ondernemer

Een goede band met mijn klanten is van groot belang. Dat zegt iedere ondernemer. In hoeverre daar iets van terecht komt, valt altijd maar te bezien. Maar goed, voor mij is het oprecht van belang. Jammer dat de toevoeging van ‘oprecht’ nodig is om de feiten weer te geven.

Gisteren zat ik aan tafel met een opdrachtgever in het UMC St Radboud. We bespraken de inhoud voor de volgende nieuwsbrief, maar namen ook even de tijd voor het persoonlijke. En hij gaf me een schop onder m’n kont. Een broodnodige.

Schrijver dezes is namelijk een schijtluis, excusez le mot. Ik dank mijn bestaansrecht volledig aan mond-tot-mondreclame, want ik ben te bescheiden (lees: bang) om me op ‘koude acquisitie’ te storten. U kent dat wel: u wil net de dis eer aan doen en dan belt er een pensioen- of hypotheekadviseur die een product wil slijten. Heb ik een hekel aan. En wil ik anderen dus absoluut niet mee belasten.

De projectie van mijn eigen allergie op potentiële klanten zorgt er dan helaas wel voor dat ik misschien hele leuke klussen misloop. Bij opdrachtgevers die nu juist wél op een tekstschrijver zitten te wachten. Een schop was dus nodig. En die kreeg ik: dank daarvoor! Mijn klant opperde dat ‘licht opgewarmde acquisitie’ ook een mogelijkheid is. Nou ben ik niet dom, dus die optie was al eens in me opgekomen: gebruik maken van m’n netwerk en me daar niet alleen voor de gezelligheid laten zien. Maar zelfs daar ben ik te bescheiden voor. Nee, wás ik te bescheiden voor.

Ik ben ten slotte geen meiske dat aardige verhaaltjes kan schrijven. Ik lever goede teksten, kan meedenken over doel en vorm, ben ook buiten kantooruren bereikbaar (m’n telefoon ligt naast m’n bed) en werk samen met de klant lachend maar hard naar de deadline toe. Bescheidenheid siert de mens, maar diezelfde mens mag haar professionaliteit en karakter best laten zien. 

Met rode koontjes, maar ook wel trots op mijn enorme moed, heb ik dus net een mailtje opgesteld voor iemand die ik via via ken. En nog verzonden ook! De eerste winst is binnen: bevrijdend!