Karin Swerink

Het is nog donker als ik me vanmorgen voorover buig over de Volkskrant. Als mijn neus bijna de pagina raakt, zie ik dat ze inderdaad twee verschillende ogen heeft: een bruin en een blauw. De hoofdredacteur van Glamour en ‘Karin van het Hilgelo’ zijn dus een en dezelfde persoon. Toen mijn ogen (allebei groen) de bladzijde scanden, wilde ik het stuk helemaal niet lezen. Tot ik het woordje ‘Winterswijk’ zag. Daar ben ik opgegroeid. Karin is 42 vertelt het artikel. Dan zit er ergens een foutje: de krant meldt dat ze in 1969 geboren is. Ik ook, en ik ben géén 42 en ga dat dit jaar ook niet worden. Volgens mij is Karin van 1968, geboren op 27 juni. Net als ik, maar dan in 1969.

In de zomer van 1983 woonde ze al niet meer in Winterswijk; ze logeerde toen bij haar opa. Ik ontmoette Karin op het Hilgelo, de plaatselijke zwemplas. Natuurlijk vielen die ogen op, maar nog beter herinner ik mij hoe makkelijk ze contact legde. Ze kende niemand, maar schoof gewoon aan bij onze kliek. Had ik nooit gedurfd en ‘nooit’ kunnen we hier letterlijk nemen; ik zou het nog niet doen. Haar enthousiasme en netwerkkwaliteiten hebben haar geen windeieren gelegd: je mag jezelf geslaagd noemen als je hoofdredacteur van een glossy bent. Ik blijf achter met de vraag waar haar krullen gebleven zijn….