Sweerts de Landas…. Van ‘voren’ heet hij vast Roderick. Of Charles. En hij is van adel: Roderick baron Sweerts van Landas. Een naam die klinkt als een klok en je meevoert naar prachtige landhuizen, politieke arena’s of chemische experimenten. Hij moet in ieder geval iets van belang hebben gedaan, want ik liep vanavond door zijn straat. Prachtige oude huizen steken hun lange nekken boven me uit. Een harde, snijdende wind en ijskoude regen gieren over het plaveisel terwijl het daglicht wegvlucht. Tis bijna een film. Ieder moment kon Sweerst van Landas himself met wapperende jaspanden uit een steegje opduiken en me de stuipen nog verder op het lijf jagen.

Er gebeurde natuurlijk helemaal niets. Na 300 meter vond ik het goede huisnummer, klom een hoge, stijle trap op en stortte me in een oergezellige borrel van het Digitaal Communicatielab in Arnhem. Met dank aan Hanneke en Marco!

Net toch even gegoogled op Sweerts de Landas. Hij is dood. Heel dood. Zoals meestal wanneer je naam aan een straat gegeven wordt. Maar hij was nóg chiquer dan het straatnaambordje deed vermoeden: officieel is het Sweerts de Landas Wyborgh. En hij heette geen Roderick, maar Emile Claude…. Baron én burgemeester van Arnhem.